Behandlingar för smådjur

Behandligar

Vi kan utföra de vanligaste behandlingarna på smådjur

  • Tandbehandlingar inkl. tandstenstagning med ultraljud, tandpolering, tandröntgen och tandextraktion
  • Kirurgi bl.a.kastration hund och katter, operation av hudknutor, navelbråck etc.
  • Dräktighetsdiagnostik med ultraljud
  • Hälsokontroller
  • Vaccinationer
  • Passutfärdande
  • Besiktning
  • ID-märkning med chip
  • Kloklippning
  • Rakning av toviga katter
  • Blodprovstagning
Nedanför hittar du mer detaljerad information om de behandlingar vi utför.

Tandvård

Kliniken är utrustad för tandvård med narkos, syrgas, tandborrsenhet, tandröntgen, puts och ultraljud för tandstenstagning.

Sjukdomar såsom tandlossning och gingivit till följd av dålig munhygien är mycket vanliga. Det är vanligt att man som djurägare inte ser att djuret mår dåligt eftersom de sällan slutar äta trots kraftiga sjukdomsförändringar och smärta i munnen. Däremot är det inte sällan som djurägaren upplever sin hund/katt gladare och piggare när man åtgärdat en smärtsam tand.

Tandsten och inflammation i tandköttet kan inte bara leda till tandlossning utan även infektioner som sprider sig i kroppen via blodet.

Kvarblivna mjölktänder

Kvarblivna mjölktänder är inte helt ovanligt. Om mjölktanden inte lossnar sitter den i vägen för den permanenta tanden som riskerar att bli felställd. En mjölktand ska tas bort om den inte lossar då den permanenta tanden bryter ut.

Tandsten

Tandsten bildas vanligast på utsidan av överkäkens tänder men kan i vissa fall bildas runtom alla tänder. Tandstenen ger fäste för bakterier med dålig lukt/andedräkt som följd. Detta är den i särklass vanligaste orsaken till dålig andedräkt hos hund. Tandstenen kryper upp under munslemhinnan och bryter ned tandligamentet och rotbenet med tandlossning som följd.

Förebyggande tandvård

För att undvika att tandsten bildas måste tänderna hållas rena. Detta görs säkrast genom tandborstning/putsning. Man kan använda en barntandborste/eltandborste och borsta med hund/katttandkräm. OBS! Hundar och katter ogillar ofta människans tandkräm starkt. Om det är svårt att borsta med borste kan tänderna torkas rena med en kompress.

Börja borsta på din valp/kattunge tidigt.

Det finns flertalet produkter för att hjälpa till att förhindra tandstensuppkomst. Bland annat T/D foder, Buccadog/Bucacat pasta, torkservetter, eltandborste för djur och tandkräm för att hjälpa dig att hålla ditt djurs tänder i trim!

Kirurgi

Vi utför kastrationer på hund och katt, både hon- och handjur. Vi kastrerar även marsvin- och kaninhanar.
Mjukdelskirurgi så som hudknutor, bråck, juvertumörer, ögonlocktumörer, sårskador.
Vid de flesta operationer sövs djuret och det får då ligga kvar hos oss tills det är vaket igen.
Vanligtvis lämnas djuret in till oss på morgonen och då bestämmer man en hemgångstid när ägaren kommer för att hämta sitt djur.
Om din hund ska genomgå en planerad operation är det bra om den badas i ett bakteriedödande shampo dagen innan operationen. Det bör vara ett klorhexidinshampo (finns att köpa i vår butik). Detta hjälper oss i arbetet att försöka hålla operationsområdet sterilt.
Om ditt djur får stygn som ska tas så görs detta vanligtvis efter 10 dagar. Ring och beställ en tid så hjälper vi dig om du känner dig osäker.

Besiktning

Vi besiktingar ditt djur inför försäljning och försäkring.

Kloklippning och rakning

Vi kan hjälpa dig med kloklippningen på ditt djur. Är djuret nervöst kan det få en lugnande spruta för att slippa stressen.

Långhåriga katter kan få svåra tovor i pälsen, dessa kan ge klåda och hudirritation. Katten får sova under tiden vi rakar bort tovorna.

ID-märkning

Detta görs med chip. Chippets fördel är att det är beständigt men det krävs en avläsare får att kunna se numret.

Ultraljud

Med ultraljud kan vi kontrollera dräktighet på tik från dag 24. Man kan se hjärtslag men inte med säkerhet räkna antalet foster med ultraljud.

Avlivning

Vi vet att beslutet att avliva sitt djur är det svåraste man som djurägare måste ta.

Ring oss gärna och rådfråga om du känner en osäkerhet inför beslutet.

När du bestämt dig kommer vi överens om en dag och en tid. Då du kommer till oss börjar vi med att skriva och göra klart pappersarbetet kring avlivningen. Du kommer få frågan om du vill vara med under avlivningen och om du vill se djuret efteråt. Du ska även ta ställning till om du vill få din hund/katt kremerad.

Ni får sitta in i ett rum och hunden eller katten får en lugnande spruta och en kanyl läggs i ett av benen då när djuret är trött. Man ger sedan en spruta direkt i blodet och djuret somnar in. Andning och hjärtverksamhet upphör inom någon till några minuter.

Efteråt kan man få sitta själv en stund med sitt djur för att ta farväl om man vill. Du bestämmer själv vad som känns bäst för dig.

Man kan få sitt djur kremerat separat och då får man tillbaka askan.

Djuret kan också samkremeras med andra djur och då får man inte tillbaka askan. Den sprids då av kremeringsföretaget Lekebergs smådjurskremering.

Man kan naturligtvis även ta med sig kroppen hem för begravning men kontrollera först med kommunen att ni får begrava djuret hemma.